Flexbranche
Kostprijs berekenen uitzendbureau
Loonkosten flexwerker
De kostprijs. Geen onbekende term in Uitzendland. Dit is het bedrag dat je als uitzendonderneming moet betalen om een flexkracht bij de klant te laten werken. Daarom is het belangrijk om te weten hoe de kostprijs is opgebouwd. In de video hieronder vertellen we je hier meer over.
De kostprijs bestaat niet alleen uit het loon van de flexkracht. Er zijn meerdere kostenposten die hieraan bijdragen. De kostprijs is opgebouwd uit:
✓ Loongebonden kosten
✓ Werkgeverslasten CAO
✓ Werkgeverslasten sociale premies
Deze elementen vormen samen de totale kostprijs en worden per jaar berekend. Hieronder leggen we ze verder uit.
De loongebonden kosten bestaan uit onderdelen die behoren tot het loon van de uitzendkracht. Naast het brutoloon wat de flexkracht krijgt, heeft de flexkracht ook nog recht op reserveringen van vakantiedagen, vakantiegeld, feestdagen en kortverzuim/bijzonder verlof. Deze reserveringen zijn afhankelijk van het brutoloon en zijn daarom onderdeel van de loongebonden kosten. In de CAO voor Uitzendkrachten staat wat het percentage van deze reserveringen zijn. Uitzendbureaus houden hier al rekening mee bij het bepalen van de kostprijs.
Werkgeverslasten cao zijn kosten die een uitzendbureau betaalt boven op het loon van de flexkracht. Vanuit de cao zijn er een aantal kosten aangegeven waar een uitzendbureau aan moet voldoen, voorbeelden zijn:
De exacte kosten kunnen verschillen, afhankelijk van het contracttype van de flexkracht.
Werkgevers (en dus uitzendondernemingen) zijn verplicht om sociale premies te betalen aan de overheid. Deze premies financieren sociale verzekeringen en voorzieningen. De uitzendonderneming betaalt de volgende premies voor de flexkracht:
De hoogte van de premies verschilt per uitzendonderneming. Bij een aantal premies wordt er onderscheid gemaakt in grootte van de organisatie (klein, middel en groot).
Naast de directe loonkosten heeft een uitzendonderneming ook indirecte kosten, zoals kosten voor het hoofdkantoor, vestigingen en administratie. Elke onderneming bepaalt zelf of deze kosten worden meegenomen in de berekening van de kostprijs.
E-learning demo
Ben jij benieuwd naar de e-learning omgeving van Shaer? Vraag snel de gratis e-learning demo aan en maak direct kennis onze innovatieve leeroplossingen.