Lamp idee
/ Inspiratie / Micro learning

Leren & ontwikkelen

Micro learning: het nieuwe leren

Kort, leuk en efficiënt

Leren is leuk. En anders moet je het leuk maken. En het makkelijk maken! We houden namelijk van makkelijk. Het volgen van een training wordt door medewerkers niet per se als favoriete moment van het jaar gezien. Maar wat als het wel leuker, makkelijker en efficiënter kan? Wat als je medewerkers niet een hele dag kwijt zijn aan een training op locatie? Wat als ik je vertel dat er een efficiënte manier bestaat van leren die weinig tijd in beslag neemt. Ik presenteer u allen: De micro learning.

Micro learning, wat is dat?

Zoals het woord al een beetje verklapt, is micro learning 'micro', ook wel klein. Bij micro learning zet je korte en kleine stukjes informatie in om iemand iets te leren. Het is als het ware een mini-training die je tussen de bedrijven door volgt. Het leren kan uiteenlopen van het kijken van een video tot het maken van een korte e-learning of het lezen van een blog. De vorm is vrij, jij bent de baas! De duur van een micro learning varieert vaak van 1 tot 10 minuten. Een echt vereiste voor de duur is er niet, als het maar niet te lang is. Je snap het.

In de korte tijd die je hebt om iemand iets te leren, wil je diegene niet overspoelen met een tsunami aan informatie. De onderwerpen die worden behandeld in een micro learning zijn daarom vaak eenvoudig en erop gericht om een klein onderdeel te leren van een groter geheel. Het meest effectief is om per micro learning één onderwerp te behandelen. Een voorbeeld waar micro learning goed voor in te zetten is, is bij een preboarding of onboarding. Met korte trainingen tussendoor leert je nieuwe collega steeds een beetje meer, waarbij de medewerker het geleerde meteen kan toepassen in de praktijk.

Waarom je vandaag nog moet starten met micro learnings

Wellicht een herkenbaar scenario: je hebt je collega’s aangemeld voor een training, maar het enthousiasme spat er nu niet meteen van af. “Daar moet ik helemaal voor naar Timboektoe.” “Dan kan ik de hele dag niet werken.” “Daar heb ik echt geen tijd voor.” Zo maar een paar voorbeelden van de veel gehoorde spreekkoren over het volgen van trainingen.

Als dit de dingen zijn die jij ook vaak naar je hoofd geslingerd krijgt, dan zou micro learning je oplossing (of in ieder geval een deel daarvan) kunnen zijn. Omdat een micro learning kort duurt en makkelijk tussendoor te doen is, is het een stuk flexibeler. Elke medewerker heeft wel een moment op de dag, dat hij of zij met de voeten op het bureau achterover zit te leunen. Wat is dan een mooiere invulling dan op dit moment het brein te prikkelen met een korte leerinterventie. Een groot voordeel van micro learning is dat het zo flexibel gedaan kan worden, dat iedereen wel een moment op de dag heeft om het te doen.

Een ander voordeel van micro learning is dat het kort is (Ja, dat snappen we nu wel). Waar ik hier op doel, is het feit dat de aandacht spanne van de mens kort is en steeds korter lijkt te worden. We krijgen elke dag duizenden prikkels binnen die ons afleiden. Een kattenfilmpje, notificatie op je telefoon of een mailtje dat binnenkomt. Allemaal afleiding! Maar ze zijn er nu eenmaal en ze trekken onze aandacht. Daarom is een groot voordeel van micro learning dat het maar kort duurt, zodat je voor dit moment de volledige focus hebt.

Hoe micro learn ik het best?

Wat maakt micro learning nu beter dan traditioneel leren? Het is beter, omdat je meerdere korte momenten bezig bent met leren. Door korte onderwerpen gespreid te leren onthoud je de kennis beter. De vergeetcurve van Ebbinghaus laat zien als je met tussenpozen leert en je de stof herhaalt, dat je de leerstof beter opslaat in het langetermijngeheugen. Benieuwd hoe de vergeetcurve van Ebbinghaus precies in elkaar steekt? Lees het in onze blog over dit onderwerp. De combinatie van korte stukjes leren, afstand nemen en weer opnieuw in de stof duiken zorgt ervoor dat de leerstof goed blijft hangen. De ‘leerpauzes’ zijn een mooi moment om het onderwerp te laten doorwerken in je hoofd en verbanden te leggen met de praktijk. Als je na de ‘leerpauze’ de stof nog een keer herhaalt en er nieuwe leerstof aan toevoegt, breid je stukje bij beetje je kennis uit. Het uiteindelijke resultaat: een hoofd vol met nieuw geleerde informatie.

Benieuwd naar wat wij jou kunnen bieden? Bekijk onze e-learnings hier.